Közel három hete, november 15-én indult el hivatalosan a RenoHUb projekt, amely az energiahatékonyság területén első sikeres H2020-as magyar pályázatként az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programjának 1,5 millió eurós támogatásában részesült. A kezdeti intenzív előkészítő munkálatok után december 5-6-án pedig megtartottuk kick-off meetingünket.

Bár a pályázatot előkészítő szakemberek már többször találkoztak, a többiek most dolgoztak először közösen. Az első találkozón 15-en vettünk részt, két napon keresztül beszélgettünk részletesen munkacsomagjainkról, egyeztettük terveinket és kidolgoztuk a következő 6 hónap feladatait.

A szakpolitika, kutatás, szemléletformálás, nemzetközi kapcsolatrendszer területén több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező Energiaklub egyik legfontosabb feladata a projekt vezetése, azaz a menedzsment. Ugyancsak hozzájuk tartozik a projekt kommunikációja, a kampányok, tréningek munkacsomagja is.

A MEHI, azaz Magyar Energiahatékonysági Intézettől származik a RenoHUb ötlete. A szervezet több mint tíz éve dolgozik együtt szorosan az energiahatékonyság területén tevékenykedő cégekkel, gyártókkal és szakmai döntéshozókkal az Innovációs és Technológiai Minisztériumból. A MEHI a kezdeményezés szakmai háttérkutatásában vesz részt, illetve két munkacsomagot vezet: egyik a RenoHUb koncepciójának kidolgozását, az Online Platform és a Tanácsadó Irodák megvalósítását, a másik az eredmények minél szélesebb körhöz való eljuttatását célozza meg.

Az AACM Central Europe Kft. egy több évtizede működő, fenntartható környezetgazdálkodással foglalkozó tanácsadó cég, melynek nagy szerepe lesz a RenoHUb üzleti modelljének kidolgozásában, valamint abban, hogy a projekt innovatív pénzügyi megoldásokkal támogassa a lakossági energiahatékonysági kezdeményezéseket. Ennek megvalósításához számos hazai és nemzetközi pénzügyi intézménnyel építik ki a kapcsolatot. A RenoHUb projektben az AACM koordinálja a háttérkutatásokat is, amelyek segítenek azoknak a szolgáltatásoknak a megalapozásában, melyek révén az energiahatékonyságban érdekelt felújítók átfogó és hatékony segítséget kaphatnak otthonuk energetikai korszerűsítéséhez.

A nagykanizsai IMRO-DDKK Környezetvédelmi Nonprofit Kft. nagy jártassággal bír társasházak felújítása terén. Már most élő kapcsolatokkal rendelkezik a lakókkal és a kivitelezőkkel is, így rendkívül hasznos tapasztalatokat tud becsatornázni a projektbe. Az IMRO-DDKK vezényli le az első, ún. pilot energiahatékonysági felújításokat, és javítja az ott tapasztaltakkal a koncepciót és a folyamatot.

Az MCSTE, azaz Magyar Családiház Tulajdonosok Egyesülete egy 2018-ban bejegyzésre került szervezet, amely azért jött létre, hogy érdekvédelmi közösségbe gyűjtse a családi háztulajdonosokat és segítse őket a felújítás bonyolult útvesztőiben. Munkatársaik sok éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek a közösségi, energiahatékonyságot támogató projektek területén, illetve ők működtették a Zuglói Energiahatékonysági és Tanácsadó Irodát (ZETI). Tapasztalataik abban is segítik a végrehajtást, hogy a magyar családi háztulajdonosok is bele merjenek vágni egy nagyobb energiahatékonysági felújításba, és hogy ebben a RenoHUb valódi segítséget nyújtson nekik.