2020 februárjában Európa egyik legnagyobb energiahatékonysági rendezvényén jártunk, az Energy Efficiency Finance Market Place-en Brüsszelben.

Az eseményt az Európai Bizottság Energiaügyi és Klímaügyi Főigazgatósága, az EU-s projekteket (a RenoHUbot is) koordináló és ellenőrző EASME (Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises) és a Polgármesterek Szövetsége szervezte. Ezekre az évente tartott rendezvényekre Európa számos országából jönnek el a legizgalmasabb, legsikeresebb vagy legbiztatóbb energiahatékonysággal kapcsolatos projektek, és mesélnek egymásnak magukról, tapasztalataikról, az előttük álló kihívásokról és sikereikről. Idén több mint 550 vendég vett részt az eseményen, akik az önkormányzatokat, az ipari, pénzügyi szervezeteket, és számos más területet és témát képviseltek, bemutatva közel 45 sikeres kezdeményezést. Közülük több is a RenoHUb-hoz hasonló projekt volt, sőt bemutatkoztak kifejezetten one-stop-shop kezdeményezések is. Így mélyebben beleláthattunk például a bécsi RenoBooster és a nemzetközi Innovate projektekbe – mindkettő lakossági felújítások támogatásával foglalkozik egyablakos rendszerben. Személyesen is megismerhettük szakembereikkel, akikkel biztosan találkozunk még a munkánk során. Részt vettünk innovatív finanszírozási megoldásokról (pl. Europace, Ren-on-Bill) szóló, energiaszegénységre fókuszáló (Socialwatt) szekciókon és horizontális workshopokon is.

EASME’s contractors meeting
A program másnapján a projektvezetők – köztük a RenoHUb projektmenedzsere is – még Brüsszelben maradtak, ugyanis egy speciális programon vettek részt, ahol lehetőség nyílt a H2020 projektkoordinátoroknak a kapcsolatépítésre, tapasztalatcserére és a kollégáktól való tanulásra.
A résztvevők áttekintették a LIFE program 2021-2027 közötti tiszta energia átmenet alprogramjának jövőbeni finanszírozási területeit. Az EASME munkatársai a következő témákat mutatták be:
· Kulcsfontosságú üzenetek a projektvezetésről
· Általános pénzügyi hibák elkerülése
· Az EASME H2020 program áttekintése
· A LIFE és a Horizon Europe többéves pénzügyi keretének jelenlegi helyzete, a források átstrukturálása Horizon Europe programból a LIFE-ba, azaz új pénzügyi és intézményi rendszer kiépülése a 2021-2027 időszakra

A különféle projektek képviselői tematikus workshopok keretében ismerhették meg egymást, valamint a RenoHUb kezdeményezést.