D6.1 Pénzintézetekkel folytatott egyeztetések összefoglalója

Az otthonok energetikai felújításának nagy mértékben gyorsítható célzott zöld pénzügyi termékek bevezetésével, ezzel csökkentve a fennálló finanszírozási akadályokat.

Ehhez vezető út első állomása a magyarországi lakossági szektor zöldítésében érintett pénzintézetek információigényének, belső terméktervezési és döntéshozatali folyamatának jobb megértése, majd partnerség kialakítása velük és támogatásuk egyszerűsített, a felújításhoz testreszabott pénzügyi termékek kidolgozásában.

A megismerés érdekében folytatott mélyinterjúk elsősorban a stratégiai tervezésért, termékfejlesztésért és kockázatelemzésért felelős banki szakértőkre összpontosítottak.

A mélyinterjúk és konzultációk során szoros együttműködés jött létre a Magyar Bankszövetséggel, mely hatékonyan segítette a RenoHUb csapatát a pénzintézetek megszólításában, valamint rendszeres fórumot biztosított a projekt eredményeinek bemutatásához és véleménycseréhez.

Eredményes konzultációsorozat folyt az MNB illetékes képviselőivel, az Európai Beruházási Bankkal, Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal és közel 15 kereskedelmi bankkal épült ki kapcsolat.

D6.2 Tájékoztató anyagok pénzintézetek számára

A tájékoztatások célja volt, hogy a pénzintézetek munkatársai mélyebben megismerhessék az energiahatékonysági projektek műszaki tartalmát és pénzügyi kockázatait, valamint a RenoHUb „egyablakos” koncepciója és szemlélete által kínált együttműködési lehetőségeket. E cél elérése érdekében ismétlődő „érzékenyítő” előadásokra, és azt követő konzultációkra került sor.

A képzési tevékenység szervezése egyrészt a Magyar Bankszövetséggel együttműködésben történt, így megszólítva egyszerre több pénzintézetet, másrészt egy-egy bank önállóan is részt vett a találkozókon.

A D6.2 Tájékoztató anyagok pénzintézetek számára című dokumentum ezeket a képzési tevékenységeket ismerteti és tartalmazza az ott bemutatásra került anyagokat. A dokumentum összefoglalója angol nyelvű, melyet a magyar tájékoztató anyagok követnek.