Az Online Platform egyik fontos eleme lesz az a kalkulátor, amellyel a felújítást tervező érdeklődők előzetes számításokat végezhetnek, hogy tájékoztató értékeket kaphassanak az általuk tervezett felújítás várható költségéről, a megtakarítható energiáról és kibocsátás-csökkentésről.
Bár ez az előzetes kalkuláció nem helyettesítheti majd a szakértői felmérést, mégis szeretnénk minél megbízhatóbb értékekkel segíteni a tájékozódásban az érdeklődőket.
A 2.3-as munkacsomag kutatásának célja, hogy megalapozza az online kalkulátor működését. Innovációnk, hogy a kalkulátor nem csak a felhasználó által bevitt adatok alapján kalkulál, hanem az épülettípus beazonosítása után a hiányzó értékeket az adott épületkategória jellemző értékeivel kipótolja. Erre azért van lehetőségünk, mert a hazai épületek általában jellegzetes, a korra jellemző műszaki paraméterekkel készültek, így általánosságban tudunk ezekre támaszkodni.
A kutatást bemutató dokumentum ennek érdekében először bemutatja a hazai épülettipológiát, azaz a hazai lakóépületek típusait, jellemzőit, valamint felhasználásának korlátait. Áttekinti, milyen energetikai felújításokról beszélhetünk, amelyet az online kalkulátor vizsgálhat, majd részletesen ismerteti az online kalkulátorok lehetséges kialakítását, javaslatokat ad az épülettípusok és felújítások megjelenítésére, a technikai tartalomra és a lehető legrealisztikusabb eredmények elérésére.

A kétnyelvű tanulmány a linkre kattintva letölthető:http://renohub-h2020.eu//content/uploads/2020/09/D-2.3-Benchmark-handbook_14-09-2020-1.pdf